Sve prednosti (i mane) potrage za poslom u digitalnom svijetu

Nekada su stvari bile mnogo jednostavnije – doznaš za posao preko nekoga koga poznaješ ili pročitaš oglas u novinama i pošalješ svoj životopis na adresu potencijalnog poslodavca. Sve što su o tebi mogli doznati nalazilo se na tom papiru ili si im to mogao ispričati na razgovoru uživo. Danas su stvari ipak malo kompliciranije. Globalizacija i digitalna povezanost doveli su do toga da već u nekoliko minuta možemo doznati sve što nas zanima o potencijalnom poslodavcu, ali i posloprimcu. Znaš li iskoristiti sve prednosti potrage za poslom u digitalnom svijetu?

Globalno, visoko konkuretno i atraktivno tržište rada

U vrijeme prije masovne digitalizacije za posao je doznao onaj tko je taj dan kupio tiskovine ili je bio dobro povezan, a konkurencija je bila svedena na jedan grad ili u najbolju ruku državu. Sada je dovoljno nekoliko klikova kako bi doznali za oglas na drugom kraju svijeta, prijavili se na njega i uživo obavili svoj razgovor putem aplikacija kao što je Skype. Poslodavac je tisućama kilometara daleko? Nema problema, ionako sve možemo raditi od kuće, a ako treba „skočiti“ par dana do drugog kontinenta, zasigurno će se naći neki jeftini let. Konkurencija se upravo proširila na čitav svijet! Različiti životni standardi uvjetuju i različitu potražnju za naknadom za rad, što poslodavcima uvelike olakšava odabir po principu „ako ti nećeš, netko drugi hoće, i to jeftinije“. Zato je iznimno važno pristupiti traženju posla pametno i odmjereno, te se izdvojiti iz mase.

No jednako je važno razumjeti i ono što pokreće mase, zato poslodavci traže da savršeni kandidat bude upoznat sa svime što mu stoji na raspolaganju. Poslovni profil na LinkedInu nije stvar osobnog prioriteta, već poslovne kulture i očekuje se od svakog. Nemaš li ga, moglo bi se zaključiti kako ne pratiš trendove i zato nisi vrijedan prolaska u drugi krug razgovora. Ista stvar vrijedi i za informiranost o poslodavcu. Kad već imaš na raspolaganju  sve resurse, od tebe se očekuje da ih znaš iskoristiti i da imaš dovoljno ambicije da te takve stvari zanimaju. Kada te upitaju o vrijednostima za koje se njihova kompanija zalaže, žele da ih poznaješ bolje nego oni sami sebe. Kažeš li im kako nisi imao prilike upoznati se s njihovim radom, dat će ti priliku da o svemu razmisliš kada dođeš kući – s njihovom odbijenicom.

Tehnologija pokreće svijet – iskoristi njezine prednosti za predstavljanje sebe

Divno je što si pokazao inicijativu osobnim odlaskom u sjedište kompanije i ostavljanjem svog isprintanog životopisa, ali… moglo je to i elegantnije.

Većina oglasa na koje naiđeš online od tebe traže da se na isti način i prijaviš. Tako je jednostavnije pregledavati podatke i slati ih među odjelima kako bi svi zainteresirani mogli dati svoje mišljenje o novom zaposleniku, a ako još i poprilično mare za okoliš, nepotrebno ispisivanje moglo bi ti više naškoditi nego pomoći. Kada svoj životopis i motivacijsko pismo predaš online, lakše je odmah kliknuti na sve linkove koje vode do tvojih profila na društvenim mrežama i do osobne web stranice. Tko još ima vremena sve to ručno upisivati i prepisivati s papira? Odlučiš li pokazati još veću dozu kreativnosti, možda upravo tvoj video životopis bude ono što će ih uvjeriti da si ti prava osoba za njihove potrebe.

Vezani savjeti:

Izdvoji se! Napiši genijalan životopis!

Kako napisati životopis s kojim ćete dobiti prvi posao

Kako pokrenuti vlastiti video blog

Kako maksimalno iskoristiti mogućnosti LinkedIna

 

Živi digitalno i razmišljaj unaprijed

Prije nego se baciš u savladavanje potrage za poslom u digitalnom svijetu, budi siguran kako barem osnove digitalne komunikacije imaš u malom prstu. Zatraži li se od tebe razgovor putem video linka, pobrini se da tvoje prvo pitanje ne bude „Što je to Skype?“, već nabavi poštenu web kameru i mikrofon i upoznaj se s osnovama tog programa. Baci oko i na svoju mail adresu – velikafaca96@yahoo.com je možda super fora tvojim prijateljima, ali poslodavcu će mnogo reći o tebi i tvom prisustvu na najvećoj svjetskoj mreži.

Pripremi svoje profile na društvenim mrežama kako bi na prvi pogled odavao dojam osobe koja je odgovorna i spremna na profesionalne izazove, a ne samo za tulum sljedeći vikend. Ili ih barem dobro zaključaj i kontroliraj svoje postavke privatnosti redovito, da se ne bi dogodio neželjeni propust. Proguglaj svoje ime i vidi što bi i poslodavci mogli naći prilikom pretraživanja koje će zasigurno obaviti, te kreni u kontrolu štete na vrijeme ukoliko je potrebno. I za kraj, posjeti sve portale na kojim se nude poslovi, registriraj se i postavi parametre pretrage za koje će te sustav sam obavještavati čim se pojavi neka nova prilika, kako bi mogao odmah reagirati. Sretno u potrazi!

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email