Događaji koji su obilježili 2019. godinu na Libertasu

2020. godina na samom je početku donijela važne promjene za cijelu Hrvatsku, pa će tako osim na novom predsjedniku Zoranu Milanoviću, fokus biti i na hrvatskom presjedanju Europskom unijom. No godina iza nas ostat će uvijek posebna za Sveučilište Libertas, jer smo upravo 2019. godine proslavili prvih 15 godina postojanja. Na Libertasu su u posljednjih 12 mjeseci gostovali brojni uglednici iz politike i gospodarstva, održane su stručne konferencije, promovirane nove knjige, ali i novi diplomanti našeg sveučilišta. Evo koji događaji su obilježili 2019. godinu na Međunarodnom sveučilištu Libertas.

Libertas proslavio 15 godina postojanja

Od visoke poslovne škole do međunarodnog sveučilišta, Libertas je prošao izazovan, ali inspirativan put kojeg su obilježili brojni sporazumi s eminentnim institucijama i suradnja sa stručnjacima iz svih područja života i poslovanja. Svoje povjerenje Libertasu su poklonili studenti iz svih dijelova Hrvatske, ali i svijeta, postavši tako dio velike akademske obitelji. Uz Poslovnu školu Libertas, sveučilište čine još i Fakultet za film i scenske umjetnosti, Fakultet međunarodnog poslovanja i ekonomije, Fakultet zdravstvenih znanosti i Fakultet međunarodnih odnosa i diplomacije, koji je protekle godine dobio i novog dekana, prof. dr. sc. Ivana Grdešića. Svojim radom i međusobnom suradnjom, uz potporu Centra za karijere, Centra za cjeloživotno obrazovanje i Ureda za međunarodnu suradnju, sve sastavne cjeline ostvarile su iznimne uspjehe u akademskoj zajednici.

Svečane promocije diplomanata Međunarodnog sveučilišta Libertas

U 2019. godini održane su četiri svečane promocije diplomanata Libertasa. U svibnju su svoje diplome u ruke primili stručni prvostupnici poslovne ekonomije u Kutini, dok su u lipnju svoj svečani trenutak imali zagrebački stručni i sveučilišni prvostupnici, stručni specijalisti i magistri.

Prosinac 2019. godine obilježile su promocije u Zagrebačkom kazalištu mladih, te dubrovačkom hotelu Excelsior. Prof. dr. sc. Duško Pavlović, rektor sveučilišta Libertas, s ponosom je prisustvovao svakoj svečanoj promociji, tijekom kojih je diplomantima poželio sreću u daljnjem radu i školovanju. Upravo su oni i njihov uspjeh najveći promotori Libertasa u svijetu.

VŠMOD Dag Hammarksjöld postala dio Sveučilišta Libertas

Od jeseni 2019. godine obrazovanje stručnjaka na području međunarodnih odnosa i diplomacije u RH i u ovom dijelu Europe prešlo je na novi nivo. Visoka škola međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld postala je dio Međunarodnog sveučilišta Libertas.

Svi studenti i zaposlenici visoke škole time su postali dio velike Libertas obitelji, što ne čudi s obzirom da ove dvije obrazovne ustanove već dugo uspješno surađuju i organiziraju različite edukacije i konferencije.

Uspjesi Libertasovih studenata

Karlo Osman, Dominik Mandarić, Dobrivoj Dakić i Gustav Herceg imaju zašto biti ponosni – osim što su osvojili deset tisuća kuna, njihove inovacije u domeni digitalnog bankarstva oduševile su stručnjake iz PBZ-a i donijele im pobjedu na ovogodišnjem Case Study Competitionu u organizaciji udruge eStudent. Zadatak je bio osmisliti rješenje za digitalno bankarstvo 2025. godine, a nakon pripreme od nekoliko tjedana i uz pomoć profesora Zvonka Agičića i profesorice Željke Marčinko Trkulje složili su koncept koji se od ostalih izdvojio svojom izvedbom i inovativnošću.

“Početak rješavanja slučaja je bio najteži jer sami plan i raspodjela zadataka zadaju najviše problema i nejasnoća, s obzirom na to da nam je ovo prvi put na ovako velikom projektu. Kada smo uspješno delegirali zadatke i postavili temelje za početak sve je išlo lakše. Iako su problemi bili učestali, nisu bili nešto što zajednički nismo mogli riješiti. Možemo reći da je ta izazovna strana CSC-a ono što nas je natjeralo na više nego smo mislili da možemo. Imali smo mnogo pitanja za poduzeća i tek nekoliko njih je dobilo odgovor, a s ostalima smo išli po svom receptu i vjerujemo da nas je to dovelo do najveće nagrade.” izjavili su pobjednici CSC-a za 2019. Ostatak intervjua s njima možete pročitati ovdje.

Novi doktori znanosti na Libertasu

Prva je u prošloj godini svoju doktorsku titulu stekla Tamara Ratković, kada je 14. siječnja javno obranila doktorski rad pod naslovom “Razvojne mogućnosti sporta kao sastavnice nacionalnog gospodarstva u međunarodnom poslovnom okruženju”. U stručnom povjerenstvu bili su; prof. dr. sc. Marko Kolaković  (predsjednik povjerenstva), dr. sc. Ivo Andrijanić, prof. emeritus (mentor) i prof. dr. sc. Duško Pavlović (član). Pred istim je povjerenstvom 26. lipnja Kristijan Marić uspješno obranio svoju doktorsku disertaciju na temu “Modeli za podizanje izvozne konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva”.

U srijedu 10. srpnja 2019. godine doktorand Marko Babić, LL.M. obranio je doktorsku disertaciju pod naslovom “Economic diplomacy as an instrument of progress and promotion of the Republic of Croatia” pred stručnim povjerenstvom u sastavu: prof. dr. sc. Duško Pavlović, doc. dr. sc. Mladen Nakić i dr. sc. Miomir Žužul.

Ninoslav Greguruć Bajza, mag. iur., 16. prosinca javno je obranio doktorski rad pod naslovom “Strateški menadžment u uvjetima globalizacije poslovanja” pred stručnim povjerenstvom u sastavu: prof. dr. sc. Velimir Srića (predsjednik povjerenstva), doc. dr. sc. Davor Perkov (mentor) i prof. dr. sc. Ljubo Jurčić (član). Nakon uspješne obrane, dr. sc.  Greguriću Bajzi osobno je čestitao i rektor Sveučilišta Libertas, prof. dr. sc. Duško Pavlović.

Nove studentske novine i promocija knjige Davora Perkova

U srpnju 2019. Studentski zbor Sveučilišta Libertas pokrenuo je tisak Libertas studentskih novina, koje će izlaziti semestralno. “Novine studentima pružaju mogućnosti da uče pisati i stječu iskustvo rada, istraživanja i druženja. To je ujedno i glavni cilj novina – postati mjesto susreta studenata Libertasa, kako sadašnjih, tako i bivših.” izjavio je  doc. dr. sc. Vladimir Filipović, glavni urednik. Osim što se mogu besplatno preuzeti u prostorijama ispred referade, u studentskom klubu i drugim mjestima, Libertas novine moguće je čitati i u online izdanju.

30.svibnja 2019. održano je javno predstavljanje knjige doc. dr. sc. Davora Perkova “Upravljanje promjenama u poslovnoj organizaciji digitalnog doba”. Predstavljanje ove knjige ima još veći značaj budući da se održalo u godini obilježavanja jubilarnog 15. rođendana Libertas međunarodnog sveučilišta. Doc. dr. sc. Davor Perkov zahvalio je svima koji su sudjelovali u samom procesu od ideje do izdavanja knjige.

Događanja i konferencije koji su obilježili godinu

Libertas je omogućio stranim državljanima s prebivalištem u Republici Hrvatskoj, priliku za stjecanje uvjerenja za turističkog vodiča grada Zagreba. Tu je priliku u veljači 2019. iskoristila druga generacija kineskih turističkih vodiča grada Zagreba, koja je primila svoja uvjerenja. Kineska grupa sustavno organiziranih kandidata odlučila je pristupiti obrazovanju u cilju kvalitetnog predstavljanja i promocije hrvatskih destinacija, a nastavno na prethodne dogovore kinesko-hrvatske suradnje. Isto tako, 25.ožujka u prostorijama Libertas međunarodnog sveučilišta održana je konferencija Zagreb Forum IV “The role of China in South East Europe –  Initiative 16 plus 1 and chances of cooperation in the Western Balkan”. Konferencija je održana u organizaciji  Sveučilišta Libertas i Centra za međunarodne studije, te pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, u svrhu promicanja poslovnih odnosa Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe.

U prostorijama Libertas međunarodnog sveučilišta je održan međunarodni znanstveni skup fizioterapeuta pod nazivom “Physiotherapia Croatica 2019”. Skup je organiziran od strane Hrvatskog zbora fizioterapeuta, te pod pokroviteljstvom Libertas međunarodnog sveučilišta, predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva zdravstva i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića. Brojni stručnjaci iz područja fizioterapije održali su svoja predavanja, te su prisutni imali prilike naučiti o novitetima u ovom području znanosti i upoznati se s novim pristupima rješavanja problema.

17.listopada 2019. održana je druga međunarodna znanstvena konferencija Economic Integration: Theory, Cooperation and Perspectives: Adjustment of Western Balkan states to European Union, koja je okupila znanstvene i stručne suradnike, doktorande, profesore i studente s područja politike, ekonomije i međunarodnih odnosa.

Povodom 50 godina profesionalnog, znanstvenog i društvenog rada dr. sc. Ane Stavljenić Rukavina, prof. emeritus, održana je znanstvena konferencija na temu “Od razvoja modela obrazovanja do kurikularne reforme – suvremene teme”. Suvremene medicinske teme u fokusu naobrazbe i razmjene iskustava bile su predmeti izlaganja stručnjaka na konferenciji. Završnu riječ imala je dr. sc. Ana Stavljenić Rukavina, prof. emeritus. koja je naglasila kako napreci u medicini zahtijevaju cjeloživotno usavršavanje kako bi se pratile suvremene inovacije i novi pristupi. Zahvalivši na konferenciji posvećenoj njezinom radu dodala je kako će i ubuduće ustrajati na trajnom doprinosu razvoju i unaprjeđenju medicine.

Postignuti sporazumi s institucijama

Bez suradnje nema ni napretka, zato se Libertas ponosi s dobrim odnosima koje su ostvarene s drugim institucijama u Hrvatskoj, ali i svijetu. U okviru delegacije koja je s predsjednikom Republike Indije Nj.E Ram Nath Kovindom posjetila Republiku Hrvatsku, u našoj zemlji boravio je i rektor Sveučilišta Shobhit prof. Kunwar Shekhar Vijendra. Tom je prilikom s rektorom Sveučilišta Libertas prof. dr. sc. Duškom Pavlovićem potpisao Sporazum o suradnji dvaju Sveučilišta.

Libertas međunarodnom sveučilištu u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva“ odobreno je 1.581.672,08 HRK za projekt „ArhKonTur – Arheološki konceptualno turističko vođenje za mlade i seniore“. Projekt čiji je nositelj Libertas međunarodno sveučilište financira se sredstvima iz Europskog socijalnog fonda u punom iznosu, a partneri u projektu su Adriatic Travel&Trade d.o.o. i Udrugom nezavisnih putničkih agenata Hrvatske (UNPAH). Svrha projekta je povećanje zapošljivosti ranjivih skupina nezaposlenih mladih i starijih osoba u cilju integracije na tržište rada u sektoru turizma kroz realizaciju posebno prilagođenih inovativnih programa usavršavanja i osposobljavanja za ciljane specijalističke usluge arheološkog turističkog vođenja namijenjenog razvoju novih proizvoda kulturnog/arheoloških turizma.

Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu rektor Sveučilišta Libertas, prof. dr. sc. Duško Pavlović i dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. sc. Jurica Pavičić, potpisali su Sporazum o suradnji. Njime je definirana suradnja na organizaciji zajedničkih studijskih programa, konferencija, razmjene studenata i profesora te drugih mogućih oblika suradnje. Sporazum o suradnji Libertas je potpisao i sa sveučilištem u Zagrebu, u svrhu promicanja akademske, stručne i znanstvene suradnje na područjima od zajedničkog interesa i koristi za obje institucije.

U travnju 2019. rektor Sveučilišta Libertas prof.dr.sc Duško Pavlović potpisao je Sporazum o suradnji s direktorom Visoke škole za financije i računovodstvo FINra iz Tuzle, dr.sc. Ismetom Kalićem, doc. Sporazum o suradnji potpisan je sa svrhom poticanja akademske suradnje, stručnog i znanstveno – istraživačkog rada, poboljšanja studentskog standarda i unaprjeđenja kvalitete visokoškolskog obrazovanja. S istim ciljem potpisan je i sporazum o suradnji s Ekonomskim fakultetom u Osijeku.

U cilju unaprjeđenja međusobne suradnje omogućavanjem stjecanja visokoškolskog obrazovanja kategoriziranim sportašima paraolimpijcima, stjecanje neophodnih kvalifikacija za nastavak školovanja ili nakon završetka profesionalne sportske karijere u sklopu cjeloživotnog, potpisan je sporazum između Libertasa i Hrvatskog paraolimpijskog odbora. Ovaj sporazum obuhvaća suradnju u stručnom i znanstvenom polju, mobilnost studenata i nastavnika, sudjelovanje na konferencijama, gostovanja stručnjaka na Sveučilištu i brojne druge oblike suradnje.

Gostovanja i predavanja uvaženih stručnjaka i uglednika

Diplomatske radionice na studiju Međunarodnih odnosa i diplomacije poznate su po svojim uglednim gostima. Veleposlanici Brazila, Francuske, Indije, Njemačke, Izraela, Švedske, Italije, Egipta, Nizozemske i Japana podijelili su svoje viđenje aktualnih diplomatskih tema, te približili svoj poziv zainteresiranim studentima. Neposredno iskustvo i razgovor sa stručnjacima najbolji je mogući primjer za naše buduće diplomate i stručnjake za međunarodne odnose.

Sveučilište Libertas posjetili su i studenti Clemson Universitya, u  okviru međunarodne razmjene studentskih iskustava. Predavanje je u svibnju držao i prof.dr.sc. Rachid Chamoun s Lebanese American University iz Byblosa – Libanon , ujedno i direktor  LAU-Louis Cardahi Foundation i predsjednik Feničanske kulturne rute pri Vijeću Europe. Prof Chamoun održao je predavanje na temu “Intercultural Dialogue: Interplay of History and Geography” studentima druge i treće godine smjera Turistički i hotelski menadžment kao i studentima prve godine sveučilišnog studija Međunarodni odnosi i diplomacija.

Maja Orel Schwarz, zamjenica šefa Predstavništva Europske komisije u Zagrebu i voditeljica odjela za političko izvještavanje, održala je u svibnju gostujuće predavanje na temu djelovanja Predstavništva EK u Hrvatskoj. Tijekom predavanja, gošća je navela glavne ciljeve i zadatke Predstavništva, objasnila kako politike EU-a utječu na građane Hrvatske i što je ostvareno u mandatu Komisije za vrijeme predsjedanja Jean –Claude Junckera, te navela konkretne primjere kako je politika Komisije utjecala na živote hrvatskih građana.

U ožujku je studentima 3. godine preddiplomskog stručnog studija Turistički i hotelski menadžment kolegij Ekologija u turizmu predavanje  održala dr. sc. Marija Dejanović, direktorica Turističke zajednice grada Nina. Tema predavanja bila  je „Prirodne atraktivnosti i turizam grada Nina“, a povod predavanju je Nagrada za osobnu inovaciju i kreativnost kao poticaj i uzor u uređenju i organiziranju aktivnosti u destinaciji na originalan način  2018. – EDEN Network Association.

Intervjui naših profesora u medijima

Naši su profesori i predavači redom vrhunski stručnjaci na svojim poljima interesa, zato ne čudi što ih mediji redovito odabiru kao idealne sugovornike. Doc. dr. sc. Ivor Alataras Penda za Glas Slavonije govorio je o problematici socijalne države i kapitalizma, te uputio na činjenicu kako su nužno okrenuti jedno na drugo. Među ostalim referirao se na provedbu kapitalizma u Hrvatskoj, te naveo svoje mišljenje kako bi ga Hrvatska trebala provoditi. “Hrvatskoj treba više, a ne manje istinskog kapitalizma. I upravo će takva Hrvatska moći puniti proračun kojim će se financirati usluge socijalne države od kojeg će benefit imati svi njezini građani.”

Dekan Fakulteta za ekonomiju i međunarodno poslovanje Sveučilišta Libertas, dr.sc. Ivo Andrijanić u intervjuu za magazin Globus iznio je svoj stav o izvoznoj strategiji Republike Hrvatske i ekonomskim razlikama između socijalističkog i kapitalističkog sustava: “Globalizirano tržište donijelo je neke novine koje su u mnogim tranzicijskim zemljama bivšeg socijalističkog bloka brže prihvaćen i provedene nego je to bio slučaj u Hrvatskoj. To je rezultiralo činjenicom da su neke od njih vrlo brzo sustigle pa i prestigle Hrvatsku, koja je imala čak i bolje predispozicije od njih, kako u ekonomskom tako i u tehnološko razvojnom smislu.”.

Za Globus je govorila i prof. dr. sc. Jasna Mesarić, dr. med., dekanica Fakulteta zdravstvenih znanosti na Libertasu. U intervjuu je prof. Mesarić iznijela sve prednosti studiranja na Fakultetu zdravstvenih znanosti prvog privatnog sveučilišta i prokomentirala sustav provođenja kvalitete u hrvatskim zdravstvenim ustanovama: “Za uspostavljanje, razvoj i unaprjeđivanje sustava kvalitete u zdravstvenim ustanovama potrebni su kompetentni ljudski resursi. U te su procese uključeni kako zdravstveni tako i nezdravstveni stručnjaci čije obrazovanje ne pruža specifične kompetencije nužne za uspostavu i stalno unaprjeđivanje sustava kvalitete. Stoga im je za stjecanje ovih kompetencija nužno dodatno obrazovanje i osposobljavanje,” naglasila je prof. Mesarić.

Predavač na novom programu Sveučilišta Libertas Održivi razvoj i međunarodni odnosi, prof. dr. sc. Tarzan Legović dao je intervju za magazin Globus u kojem je naznačio važnost održivosti i održivog razvoja u suvremenom poslovanju. “Cilj studija je obrazovati buduće stručnjake čija će svrha biti pomoći Hrvatskoj na putu prema održivom razvoju.  Mi danas takvih stručnjaka nemamo, a nemaju ih ni druge zemlje. Ti će stručnjaci biti ključni u transformaciji naše zemlje prema održivom razvoju. Danas većina svijeta govori o održivom razvoju ali ne zna što znači transformirati privredu i javne politike prema održivom razvoju: koji koraci stoje pred nama i kojim ih redom valja ugrađivati u naše aktivnosti.” – rekao je prof. Legović

Sveučilišna planinarenja za zdravo tijelo i duh

Sveučilište Libertas, pod vodstvom prof. Ivora Altarasa Pende, za svoje studente, nastavno osoblje i prijatelje, organizira jednodnevne i višednevne planinarske ture u Hrvatskoj i inozemstvu. Osnovni cilj je na zdrav i inspirativan način održavati kondiciju, upoznavati različite krajolike, uživati u prirodnim ljepotama, družiti se, te dakako, izvjesiti sveučilišnu zastavu na osvojenim vrhovima.

Ove godine posjetili su Sjeverni Velebit, Premužićevu stazu, špilju Lokvarku i otok Krk, slovenski Triglav i Hohen Tauren u Austriji. Kartu njihovih dosadašnjih avantura možete pronaći na ovoj poveznici, a pridružiti im se može svatko tko voli prirodu, druženje i planinarske šetnje.

Volonterski kutak za pomoć potrebitima

Kraj godine simbolično je označilo i pokretanje inicijative pod nazivom “Volonterski kutak”, koja je nastala u suradnji studenata i profesora Sveučilišta Libertas. Njihov cilj je kroz četiri godišnje akcije pomoći potrebitima, isključivo svojim vremenom i dobrom voljom!

Članovi Volonterskog kutka uključili su se u plemenitu humanitarnu akciju prikupljanja sredstava za siromašne korisnike Pučke kuhinje Sestara milosrdnica i azil Sigurna Kućica iz Velike Gorice. U azilu su proveli cijelo jutro šetajući sa psima i pomažući zaposlenicima u jutarnjim obvezama obilaženja i hranjenja životinja. Nakon prve zajedničke akcije zaputili su se natrag prema Zagrebu i naredna tri dana angažirali su se pomažući složiti paket svakom korisniku pučke kuhinje i napisati im poticajnu blagdansku poruku. Spremno i veselo su u tih par dana okitili prostorije, unijeli pravog božićnog duha, skupili donacije OPG-a Mataga, kako bi priredili i podijelili voće za 100-tinjak korisnika. S velikom radošću i uzbuđenjem su poslužili topli obrok svakom korisniku i poklonili im božićni dar. Ukoliko imate pitanja, želite pomoći na neki svoj način, imate prijedloge ili jednostavno želite postati dio tima, pišite na mail:  volontiranje@libertas.hr

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email