7 znakova da si spreman za povratak u studentski život nakon ljeta

Svake godine ista stvar – jedva čekaš ljeto kako bi predavanja završila, ispitni rokovi bili gotovi, a ti se bez brige vratiš u svoj rodni grad i uživaš ne radeći ništa. Osim što ti se cijela priča vrlo brzo obije o glavu. Neovisnost na koju si naučio studirajući u drugom gradu vrlo brzo nestane, a pitanja poput onih gdje ćeš, s kim ćeš, kad se vraćaš, zašto tako dugo spavaš i samo gledaš u mobitel ti se čine napornijima nego ikad! Priželjkuješ li već povratak na fakultet? Evo još nekoliko razloga zbog koji bi ti boravak na faksu mogao izgledati mnogo bolje od ljetnog ljenčarenja…

1.Ekipi doma si dosadio s pričama s fakulteta

Nitko nema bolju ekipu s faksa od tebe, a vaše dogodovštine su legendarne! Zašto se onda svi oko tebe bune kada im po sedmi put prepričavaš što ste sve radili proteklih nekoliko mjeseci? Nemaju pojma kako su dobru priču propustili, a kako je tek bilo smiješno… Mda, neke stvari se ne mogu prepričati, već ih treba doživjeti, a jednom kada se ponovno nađeš s onima koji su obilježili tvoj studentski život, sve će opet biti kako treba, zar ne?

2. Ritam spavanja ti se vratio u normalu… i to ti je čudno

U rasporedu predavanja, ispita, izlazaka i druženja ponekad nisi imao pojma ni koji je dan ni koliko je sati, a spavanje je bilo usputna opcija za punjenje baterija. Trenutak u kojem ideš spavat kad i većina ljudi, a ujutro se budiš svjež i odmoran ti je bio toliko čudan da ti je trebalo vremena da se na to privikneš. Nije loše imati takve navike, ali svjestan si da će sve to nestati jednom kada se vratiš svojim studentskim obvezama, koje ti na čudan način nedostaju.

3. Proučavaš raspored predavanja za idući semestar – s plaže

Nije da ti se žuri ne sljedeće predavanje ili ispit, ali uhvatiš sam sebe kako osvježavaš web stranicu fakulteta u potrazi za novim rasporedom. Ni sam ne znaš zašto, ali dok se sunčaš po glavi ti se vrte ideje kojim bi se hobijima mogao baviti tijekom jeseni i zime, pa pokušavaš posložiti svoj životni planer za kraj godine. Bolje biti spreman nego požaliti, zar ne?

4. Ne radiš ništa i zbog toga propituješ svoju svrhu

Prebacivanje s kreveta na kauč, s kafića na plažu i slične kratke relacije ostavilo je traga na tvojoj psihi. Nije da ti se nešto konkretno uopće radi, ali konstantno ljenčarenje je nešto što definitivno nemaš u navici. Počinješ se pitati isplati li se uopće sređivati kad ionako nemaš konkretnih obaveza, a sve možeš odraditi u kratkim hlačama i prvoj majici koja ti dođe pod ruku. Vrlo, vrlo različito od kaotičnog rasporeda tijekom predavanja.

5. Život s cijelom obitelji pod istim krovom ti se čini kao druga galaksija

To je sve što si znao prvih 18 godina svog života, ali nakon odlaska na studiranje u drugi grad, povratak je blago rečeno čudan. Dok inače nikom ne moraš polagati račune, sada svakog zanima što radiš svake minute i zašto se uopće ponašaš na određeni način u određenom trenutku. Padne li pritom i koja primjedba u stilu „dok si pod mojim krovom…“, križanje dana do povratka u studentsku rutinu postaje ti najdraža razbibriga. Lijepo je biti neovisan, zar ne?

6. Jedeš toliko zdravo da ti je tijelo u šoku

Mamina kuhinja puna je voća, povrća i zdravih jela „na žlicu“ – ni blizu menzi i tvojim smrzutim obrocima u pauzi između fast food jelovnika. Toliko vitamina u tako kratko vrijeme posljednji si put stavio u sebe u obliku tablete multivitamina iz ljekarne koje si kupio da preživiš duge noći prilikom učenja za ispitne rokove. Nije da se žališ, ali pokoji posjet lancu brze prehrane kojeg nema u tvom rodnom gradu sad bi ti baš dobro sjeo. Onako, za gušt. Znaš da ćeš plakat za maminom kuhinjom čim se vratiš, al želja je želja.

7. Imaš toliko tema za razgovor, a nikoga za podijeliti ih

Da, da, da imaš društvene mreže i mobitele i sva čuda tehnologije, ali svejedno ti fale razgovori s ekipom dok zajedno na istom mjestu ispijate piće ili šetate prirodom. Rituali koje ste ustanovili posljednjih mjeseci sada su odjednom prekinuti i na čekanju dok se svi ne vratite u svoje studentske domove, a neki od njih ti već jako nedostaju. Lokalno društvo odlično je za pretresanje uspomena ili planiranje večerašnjeg izlaska, ali nitko ne razumije tako dobro kao ekipa s kojom dijeliš svakodnevnicu studentskog života.

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email