Intervju sa studentom diplomskog studija Međunarodih odnosa i diplomacije

Jeste li ikad pomislili kako je uz studij nemoguće imati vremena za išta drugo? Dominik Matković, student diplomskog studija Međunarodnih odnosa i diplomacije na Libertas međunarodnom sveučilištu, mogao bi vas demantirati. Urednik sveučilišnih novina, organizator raznih konferencija i susreta, voditelj Odbora za kvalitetu i suradnik Centra za karijere samo su neke od njegovih titula. Njegova motivacija je vlastito usavršavanje, a cilj – opća dobrobit. Upoznajte jednog od najaktivnijih studenata Libertasa.

Kako bi se opisao u nekoliko riječi?

Od malena sam vrlo znatiželjna i proaktivna osoba željna stjecanja novih znanja i iskustava, radišan i pouzdan. Želim iskoristiti svaki trenutak, vrijeme, mogućnosti i potencijale koje imam na raspolaganju.
U slobodno vrijeme volim puno čitati i učiti o raznim temama, od društvenih do prirodnih smjerova.

Što te potaknulo da budes izrazito aktivan u akademskom, ali i privatnom životu?

2012. godine imao sam teško razdoblje zbog bolesti. Nakon operacije u proljeće 2013. uz oporavak  nastavljam školovanje s izvrsnim uspjehom. Navedeno iskustvo me je očvrsnulno i osnažilo, počeo sam drukčije gledati na život. Postao sam osoba koja na sve u životu gleda pozitivno i pokušava iz svake situacije izvući najbolje što može, jer život se i sastoji od našeg iskustva, uspona i padova. Postao sam borac, svaku prepreku i problem shvaćam kao izazov i priliku za vlastiti napredak, a ako i ne uspijem, gledam na sve kao na vrijedno iskustvo iz kojeg mogu izvući pouku.
Koristim svaku priliku za samousavršavanje jer smatram da zajednici doprinosimo svakodnevnom odlukom da gradimo i oplemenjujemo sebe. Samo kroz vlastiti trud, rad, učenje, razmjenu ideja, mišljenja i iskustava možemo svojim primjerom pomoći i utjecati na druge i izgraditi skladno društvo.

Zašto si odabrao studij Međunarodnih odnosa i diplomacije na Sveučilištu Libertas?

Interes prema međunarodnim odnosima bio je moja bit vodilja. Na sveučilištu sam se pronašao i uvijek se osjećao kao doma. Libertas mi je otvorio oči, a ujedno i mnoga vrata.
Predavanja su mi bila inspirativna, puno sam naučio, izbrusio postojeće vještine i stekao nove. Otkrio sam stvari o sebi kojih nisam bio svjestan.

Kako izgleda tvoj životopis kada su u pitanju aktivnosti kojima se baviš?

Kroz studiranje aktivno provodim vrijeme sudjelujući u nizu aktivnosti poput dužnosti demonstratora na pojedinim kolegijima pri provođenju nastavnog procesa. Operativni sam urednik sveučilišnih novina i sudjelujem pri organizaciji i provedbi foruma i konferencija na sveučilištu (State (In)Stability: Past, present, future perspectives for the nation-state, Zagreb Forum IV, etc.). Kao član studentskog zbora zastupam studentice i studente, vodim Odbor za kvalitetu čiji je cilj pospješiti komunikaciju između studenata, profesora i uprave u svrhu rješavanja tekućih pitanja i poboljšanja uvjeta na sveučilištu. Honorarno odrađujem zadaće za Centar za karijere na Sveučilištu koji obuhvaćaju marketing i administrativne dužnosti. Član sam i sudionik aktivnosti Udruženja mladih za strateško upravljanje rizicima i krizama (Regionalna studentska mreža) uz suradnju s partnerskim i srodnim organizacijama (Europski centar za mir i razvoj, UN, institucije iz Velike Britanije, Francuske, Kine, Italije itd.). Član sam Hrvatske udruge za međunarodne studije (HUMS), te pišem stručne analize i osvrte interdisciplinarnim pristupom.

Prošle sam se godine uključio u rad Međunarodnog Centra za Crowdfunding (ICFC) i Centra za društvene inovacije i održivi razvoj (CEDIOR) pod vodstvom Zorana Rajna. Centar se bavi nizom aktivnosti čija je okosnica crowdfunding kao inovativan model financiranja i povezivanja, što se bazira na društveno odgovornom poduzetništvu s vrijednosnom osnovicom kao temeljnom nišom. S obzirom na težinu crowdfundinga i činjenicu da mi je diplomacija struka, ovo mi je najveći izazov do sad, ali i iznimna prilika da povežem diplomaciju i poduzetništvo jer su financije jezik ekonomije, a ekonomski napredak i povezivanje čine jedan od temeljnih ciljeva diplomacije. Kao stažirant i predstavnik Centra, sudjelujem na forumima (hrvatsko-ukrajinski gospodarski forum 2021, EABF2022) s ciljem promoviranja i afirmacije crowdfundinga kao inovativnog modela financiranja. Dodatno, uspostavljam kontakte i odnose s potencijalnim klijentima i partnerima u svrhu formiranja crowdfunding kampanja, kao i provedbe crowdfunding obuka i radionica, čiju okosnicu čini projekt Crowdfunding u školama. Cilj projekta je upoznati učenike srednjih škola i studente s crowdfundingom kao inovativnim modelom financiranja projekata i naučiti ih kako pripremiti i provesti uspješnu kampanju. Također aktivno sudjelujem u Franjinoj ekonomiji (EOF-a) i događaju u Asiziju 2022. u svrhu davanja doprinosa razvoju novih ekonomskih modela u čijem središtu je opća dobrobit. Događaj je pod pokroviteljstvom pape Franje koji je ujedno i njegov pokretač.

Možeš li izdvojiti događaj koji ti je posebno ostao u sjećanju tijekom svih nabrojanih aktivnosti?

Posjetio sam Ukrajinu u sklopu delegacije HGK-a na hrvatsko-ukrajinskom poslovnom forumu u prosincu 2021. Ta država me fascinirala svojom veličinom i bogatim naslijeđem, a ljudi obradovali toplim dočekom i pristupačnošću. Od svog nastanka Ukrajina je bila suočena s dubokim izazovima, ali i vođena iznimnom voljom i željom za napretkom. Konferencija mi je bila na jedan način vatreno krštenje, jer sam imao prilike vidjeti kako diplomacija i poslovanje u praksi izgledaju iza zatvorenih vrata. Na konferenciji i naknadnoj svečanosti sam imao priliku upoznati i razgovarati s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, predstojnikom premijerovog ureda Zvonimirom Frkom-Petešićem, ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom, hrvatskom veleposlanicom u Ukrajini Anicom Djamić i predstavnicima ukrajinske političke delegacije i gospodarske komore.

Što bi poručio svima koje je inspirirala tvoja uspješna biografija?

Poručio bih: usudite se znati, propitkivati, sanjajte i djelujte predano i sa zanosom, jer kako reče Robert Browning: „Čovjekov doseg mora biti veći od dohvata njegovih ruku, ta čemu inače služe nebesa?”

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Posted in: