Dnevnik 19. sveučilišnog planinarenja: Lička Plješevica

Prošli vikend naša grupa entuzijasta planinara upustila se u 19. po redu avanturu te smo obišli vrh Gola Plješevica na planini Lička Plješevica koja se nalazi na samoj granici između Like i Bihaća u Bosni i Hercegovini. 

Nakon dugo vremena niti prognoza nije bila upitna, pa smo znali da je pred nama jedan lijepi i po temperaturi gotovo ljetni dan. Polazna točka našeg uspona je bila u zaselku Mihaljevac u neposrednoj blizini Korenice. Tamo su nas dočekali ne pretjerano uzbuđeni konji, kravice i ovce koji su izgleda i inače zaduženi za doček planinara. Pozdravili smo ih i krenuli u naš višesatni kontinuirani uspon. Na sreći veći dio uspona ide kroz šumu, ali sparina čini svoje, pa smo bili sretni što smo opremljeni tekućinom koja nam je bila potrebna u velikim količinama. Pravo uzbuđenje je krenulo u trenutku kada smo izašli iz šume i pred nama su se pojavili prekrasni vidici na cijelu Ličku Plješevicu te naročito na naš konačni cilj, vrh Gola Plješivica, koja se nalazi na 1648 metara i točno 1000 metara više od naše polazne točke. U našoj planinarskoj družbi formirale su se dvije grupice. Grupa A koja je uhvatila jak hodajući tempo i grupa B koja si je dala više oduška za uživanju u samom krajoliku i ispunjenju želja da se napravi koja dobra fotka. Naravno, cijelo vrijeme bili smo povezani voki-toki vezom, pa smo u svakom trenutku znali što se kod koga događa. Važno nam je bilo imati svu potrebnu opremu, jer smo ipak na planini i u divljini.


Pri samom vršnom djelu dočekala nas je nevjerojatna količina mušica koja nam nije dala mira sve dok nismo došli do čistine, a i onda ih je jako zanimalo tko smo i što smo. Vidjevši sami vrh pred nama prestali smo se zaliti na mušice i pohrli smo zauzeti neku dobru poziciju; prvo na suncu, a potom u hladu. Kada smo se svi okupili krenuli smo na atraktivnu tzv. Ličku kapu, kamenu glavicu, a ujedno i plato na koji se kože popeti. Tamo smo, naravno, napravili nezaobilazne selfije, te smo se potom (službeno) fotkali sa sveučilišnom zastavom, a iskoristili smo činjenicu da imamo i dron, pa smo radili filmiće, znajući da ćemo nešto od tog materijala iskoristiti i za „youtube“ prezentaciju našeg izleta (koji je već dostupan na poveznici).

Vrijeme je odmicalo, a pred nama je bio i višesatni spust do autobusa. Spustili smo se i brže od planiranog. Stigavši do busa imali smo predivan pogled na cijelu netom ispenjanu planinu i sam vrh, što nas je ispunilo radošću i sviješću kakav smo planinarski podvig napravili na ovaj dan. 


Do ispitnog roka koji je pred nama te ljetne stanke organizirati ćemo još jedan sveučilišno-planinarski izlet.

11. lipnja 2022.  idemo u predio Hahlića na Grobničkim Aplama.

Detalji o izletu su već objavljeni na poveznici!

Pridružite nam se!

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Posted in: