Najava 22. sveučilišnog planinarenja – NP Paklenica

Drage studentice i studenti, poštovane kolegice i kolege i prijatelji,

u sklopu 22. sveučilišnog planinarenja posjetiti ćemo jedinstveni nacionalni park Paklenica gdje ćemo, osim svjetski poznatog kanjona Velike Paklenice s više od 500 uređenih alpinističkih penjačkih smjerova, u dva dana obići čak tri impozantna vrha od kojih svaki ima svoju priču.

Okvirni itinerer našeg izleta je slijedeći.

Prvi dan putujemo do Starigrad–Paklenice, ulazimo u nacionalni park i obilazimo kanjon Velike Paklenice te sa stvarima idemo do planinarskog doma „Borisov dom“ gdje se kraće odmorimo i ostavimo stvari. Potom ćemo obići Crni vrh (1110 m) koji se nalazi praktički u samom geografskom središtu cijelog nacionalnog parka i od kuda imamo prekrasan vidik na Sveto brdo. Vraćamo se u dom, gdje se družimo i noćimo.

Drugi dan nas čeka uspon do prijevoja Buljma, razgledavanje obližnje špilje koja je imala strateški značaj tijekom Domovinskog rata te preko Marasovca (izvor vode) i pl. skloništa „Struge“ obilazimo Babin vrh (1738 m) te Vaganski vrh (1757 m) što je ujedno najviši vrh cijelog Velebita te treći najviši vrh u Republici Hrvatskoj. Potom se do planinarskog doma spuštamo po tzv. „Lipoj stazi“, koja je nasuprot njezinom privlačnom nazivu, vrlo zahtjevna jer se radi o izrazitom siparu. Nakon kraćeg odmora odlazimo do autobusa te se vraćamo u Zagreb.

U nedjelju imamo kondicijski izrazito zahtjevnu turu koja uključuje oko 12 sati hoda! Upravo stoga ovaj je izlet namijenjen prvenstveno onima u odličnoj psihofizičkoj kondiciji. Molimo da se ovo shvati ozbiljno!

 

Radi se o dvodnevnom izletu koji će se održati u subotu i nedjelju 22. i 23. listopada 2022. godine.

Prijave molim što prije, a najkasnije do 10. listopada 2022. na: ivoraltaras@gmail.com


Kompletan program izleta sa svim detaljnim informacijama i načinima prijave nalazi se na poveznici!

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email