Prva godina fakulteta: 10 savjeta koji će vam pomoći da lakše “preživite”

Prvih nekoliko tjedana na fakultetu su iznimno kritični za sve nove studente. Tijekom tog razdoblja napravit ćete neke odluke koje će utjecati na ostatak vašeg akademskog obrazovanja.

Sa tako mnogo opcija na raspolaganju za studente, znati napraviti mudar izbor postaje presudno za uspjeh. Znajte, na fakultetu zaista imate puno ljudi koji vam mogu i žele pomoći zato iskoristite to! ;)

Za početak vam donosimo ovih 10 savjeta koji će vam pomoći kako bi postavili čvrste temelje za nadolazeću akademsku godinu:

 1. Idite na predavanja.Ovo je s razlogom broj jedan. Studiranje je nevjerojatno iskustvo, ali ne može to i ostati ako ne idete na predavanja. Izostajanje s predavanja je jedna od najgorih stvari koje možete učiniti.Kako voditi bilješke na predavanjima? Saznaj!
 2. Sudjelujte u događanjimaVjerujemo da vam neka od događanja neće biti interesantna, ali pogotovo vama na prvoj godini to je i te kako potrebno. Od studentskih natjecanja, konferencija, volonterskih aktivnosti i zabavnih događanja, ideja za inspiraciju je zaista mnogo. Tu ćete se povezati i upoznati ljude,steknuti nova iskustva za daljnje napredovanje, a i nikad ne znate koga možete upoznati! Studentske kotizacije su često vrlo povoljnih cijena, a nekad i besplatne. To vam može biti dobar ulaz u svijet starijih kolega, prilika za dogovaranje prakse, a možda i budući posao.   Inspirirajte se:
  Studentska natjecanja.  
  Volontiranje.  
  Razni studentski projekti.

Studentske-financije-2-1024x747

 1. Riskirajte.
  Na fakultet ste došli kako bi naučili nove stvari, zar ne? Izađite iz svoje komfortne zone.
 2. Naučite reći “ne”.
  To može biti jedan od najvećih izazova. No, govoreći “da” na sve ono što zvuči zabavno, zanimljivo i uzbudljivo će vas dovesti do problema. Vaš fakultet će patiti, nećete imati vremena za učenje, jednostavno ćete se preforsirati.
 3. Pitajte za pomoć prije nego što bude prekasno.
  Fakulteti su općenito prilično dobra mjesta; nitko ne želi da vam bude loše. Ako vam ide teško na predavanjima, pitajte profesora za pomoć ili idite na konzultacije. Tu je i naš Centar za karijere koji vam uvijek stoji na usluzi. Rješavanje manjeg problema gotovo je uvijek lakše nego da rješavate velike probleme. Sjetite se: “Bolje spriječiti, nego liječiti”. Budite u kontaktu s kolegama i profesorima, a ukoliko se pojavi problem, kontaktirajte svog profesora odmah. Koristite sve dostupne servise (kontakti , EduNet…), budite u kontaktu sa profesorima i djelatnicima u referadi.


Povežitmo se na Facebook-u! Naša Facebook stranica svakodnevno se ažurira i prvenstveno je tu radi vas! Pratite novosti, komentirajte, pitajte, predlažite! :)

 1. Pronađite idealno mjesto za učenje.
  To može biti vaša soba u domu ili kutak u knjižnici, ali bitno je naći idealno mjesto za učenje gdje vas nitko neće ometati i koje će vam biti odlično za inspiraciju i koncentraciju. Možda baš OVDJE  (klik!) pronađeš svoje omiljeno mjesto za učenje u Zagrebu i/ili Kutini.
 2. Pazite na svoj budžet.
  Ako nikada prije niste morali paziti na svoj novac i budžet, sada je vrijeme da to učinite. Ako dopustite da vam vaše financije iskliznu iz ruke, možete se naći u velikim problemima.
 3. Budite spremni na to da ćete se osjećati “prezatrpano”.
  Ima puno toga događa u vašem životu upravo sada. Vjerojatno će biti trenutaka u kojima će vam biti sve to previše, ali kao što je netko rekao, budite spremni da se osjećate totalno nespremni. Trik je znati da niste jedini koji se tako osjećate. ;) Kako biste se organizirali pratite svoj raspored. U kalendaru zapisujte kada imate ispite, predavanja, dogovore za svaki tjedan. Tako da budete u toku sa svime i imate predodžbu kada morate intenzivnije učiti. Imajte pri ruci Kalendar nastavnih aktivnosti za akademsku godinu 2015./2016.
 4. Ostanite zdravi / jedite pravilno.
  Puno problema s kojima se studenti prve godine suočavaju može dovesti do bolesti koja ih je držala podalje od nastave tijekom duljeg vremenskog razdoblja. Naspavajte se, uzmimajte puno vitamina i jedite pravilno. Ostanite zdravi! ;)
 5. Nađite vremena za sebe. Odvojiti malo vremena za sebe i aktivnosti koje će vam pomoći da se opustite i oslobodite stresa. Bilo da je to trčanje, gledanje omiljene televizijske emisije, ili pisanje, budite dobri prema sebi. Uključivanjem u Sportski klub, u neku sportsku aktivnost, akademski posao ili bilo koju drugu aktivnost na fakultetu, stječete iskustvo, vještine i samopouzdanje koje će poboljšati vaš akademski i osobni rast.

prva-godina-fakulteta-brucosi-10-savjeta-3

Dobro je još znati:

 • Brucošima neće biti naodmet pri ruci imati novi Vodič za brucoše
 • Kako partneri VPŠ Libertasa mogu pomoći u obrazovanju i stručnom usavršavanju studenata?

Visoka poslovna škola Libertas konstantno širi svoju mrežu kontakata i sporazuma sa uglednim tvrtkama iz Republike Hrvatske i Europske unije. Cilj partnerskih suradnji je postati lider u obrazovanju stručnjaka u području operativnih poslovnih znanja i vještina upravljanja te stvarati stručnjake za poslovne izazove budućnosti.

Popis trenutnih partnera možete pronaći OVDJE

Takvom suradnjom stvaraju se sinergijski učinci kojima se približava suradnja znanosti i gospodarstva, a kroz što se opet omogućava svakom studentu VPŠ Libertas da bude značajno prisutan na tržištu rada. Partnerima suradnja omogućava kontakt s najkvalitetnijim studentima koje mogu odmah po završetku studija primiti u svoje organizacije.

P.S. Ne zaboravite: Mi smo tu zbog vas, zato pitajte, uključite se i samo hrabro! :)

Podijelite s prijateljimaShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone